Skip to content

Az elektroncsövek belső élete

Jan Didden időnként bemerészkedik a termikus eszközök vagy kiegészítők világába. Néhány évvel ezelőtt tervezett egy nagyfeszültségű késleltető egységet, és egy 2019-es audioXpress-cikkben megosztotta a részleteket.[1] Az egység késlelteti a csöves erősítő nagyfeszültségét, amíg a fűtőszálak üzemi hőmérsékletre nem melegszenek. Sokan megépítették és szeretik az áramkört, de mások azt mondták, hogy teljesen felesleges. Ahogy az audioban gyakran megtörténik, a pro és a kontra érvek egyértelmű válaszok nélkül tomboltak. Tehát Didden úgy gondolta, hogy erre van szüksége ahhoz, hogy utánanézzen a kérdésnek. Számos forrást talált, amelyeket hitelesnek vélt, és ez a cikk az ő vizsgálódásainak eredménye, ezekből a forrásokból táplálkozva.

Az eredeti cikk itt

"Az elektroncsövek belső élete" tovább olvasása

Földelés II.

A Földelésről szóló cikk folytatása

Elég sok félreértés, hibás elképzelés a házi építésű készülékek, áramkörök a földelésének kialakításával kapcsolatban. Bonyolítja a helyzetet a nem föltétlenül egyértelmű szakmai szóhasználat, amely a föld/földelés szóval illeti az áramkör belső viszonyítási pontotját - jel föld értelmű - illetve a Föld potenciálján lévő - védő föld értelmű - pontokat. ...
"Földelés II." tovább olvasása

Földelés I.

Elég sok félreértés, hibás elképzelés a házi építésű készülékek, áramkörök a földelésének kialakításával kapcsolatban. Bonyolítja a helyzetet a nem föltétlenül egyértelmű szakmai szóhasználat, amely a föld/földelés szóval illeti az áramkör belső viszonyítási pontotját - jel föld értelmű - illetve a Föld potenciálján lévő - védő föld értelmű- pontokat. Az alábbiakban a "Designing Valve Preamps for Guitar and Bass" című könyv a földeléssel foglalkozó 15. fejezétnek magyarítása olvasható az eredeti ábrákkal. Az eredeti itt
"Földelés I." tovább olvasása

Vonal szintű buffer ( 6J52P, SLCF ) I.

Bementi választóra szükség van, a hangerőt szabályozni kell. Lehet persze integrált erősítőt építeni, de praktikusabbak a külön épített berendezések. ( Az más kérdés, hogy drágábbak, munkaigényesebbek ) Mindenképp szükség van valamilyen előerősítő szerűségre. A DAC, CD játszó elegendő jelet tud szolgáltatni egy átlagos végfok meghajtásához. Egyedül az analóg lemezjátszó kérdéses. A KoRi korrektorom elegendő kimenő jelet szolgáltat. így egy egységnyi erősítésű buffer számomra elegendő.
"Vonal szintű buffer ( 6J52P, SLCF ) I." tovább olvasása

Mire elég 1 Watt?

Mennyi az annyi, avagy miért építenek az emberek csatornánként 2,5 wattos erősítőket? Tapasztalta már, hogy egy nagyobb erősítő nagyon jól szólt nagyobb hangerőn, csak ez a hangerő túl nagy? Nagyon jó volt hallgatni, de egy-két percnél nem tovább. Aztán inkább visszatér a normál kerékvágásba, és azt mondja: Húú! Ez jó volt!
"Mire elég 1 Watt?" tovább olvasása

Miért is jó/hasznos az előerősítő?

Pár szó elmélet.

Vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják erősítőink vagy előerősítőink dinamikus viselkedését és frekvencia menetét.
  • Kimeneti impedancia: az erősítő kimeneti impedanciája alul áteresztő szűrőt képez a következő fokozat bemeneti impedanciájával, azaz egy nagyfrekvenciás töréspontot visz be az áramkörbe.
  • Slew Rate (maximális jelváltozási sebesség): leegyszerűsítve a slew rate a fokozat azon képessége, hogy milyen gyorsan tudja változtatni a kimeneti feszültségét egyúttal ellátva elegendő árammal a terhelést. A slew rate-nél nagyobb változási sebességű jelet az áramkör nem tud előállítani. (Rengeteg dolgot lehet olvasni ezzel kapcsolatban, műveleti erősítők és félvezetős fokozatok kapcsán, amik elméleti háttérnek kitűnőek.)
"Miért is jó/hasznos az előerősítő?" tovább olvasása

Alacsony torzítású katód / emitter / forráskövető

Az alábbi cikk egy összetett, alacsony torzítású katód/forrás/emitterkövető áramköri elrendezést ismertet. Az eredeti itt olvasható.

Sokan úgy vélik, hogy a katódkövető (vagy emitter, vagy forráskövető) nagyon alacsony torzítással rendelkezik a 100%-os negatív visszacsatolás miatt, ám egy hagyományos követőnek jelentős torzítása lehet. Ez függ az aktív eszköz típusától, annak nyugalmi áramától, a terheléstől, a bemenő jel nagyságától és a jelforrás impedanciájától

"Alacsony torzítású katód / emitter / forráskövető" tovább olvasása

Néhány szó a csövek fűtéséről II.

Eltekintve azoktól a vitáktól, hogy az egyen, vagy váltakozó feszültségről történő fűtés a "jobb hangú" néhány fontos szempontot figyelembe kell venni a fűtés tervezésekor.
  • a csövek túlnyomó többsége párhuzamos fűtésű. Az adatlapon a fűtőfeszültség értéke szerepel, valamint az ezen a feszültségen fölvett áram. Azaz a cső a katalógusbeli adatai a megadott fűtőfeszültségnél érvényesek, nem pedig a megadott áramnál!!
  • a soros fűtésű csövekre ( Pxxx sorozatú TV csövek ) az ellenkezője az igaz. A megadott fűtőáramnàl tudják a paramétereiket.
"Néhány szó a csövek fűtéséről II." tovább olvasása

Miért ívelnek a teljesítmény csövek?

Egy érdekes cikk a végcsövek elhasználódásáról

Az eredeti itt olvasható

Miért ívelnek a teljesítmény csövek?

A cső átívelése nem feltétlenül a "rossz" cső vagy a "rossz" kialakítás eredménye. Sokkal inkább annak az eredménye, hogy a csövet hosszabb ideig használja, mint ameddig az adott alkalmazásban kellene. Ez az érdekes cikk, amely az audioXpress 2004. novemberi számában jelent meg, továbbra is remek olvasmány. Annak idején Eric Barbour és Ed válaszát is kiváltotta. T. Dell megjegyzéseit katód tértöltésnek eltűnésével kapcsolatos tapasztalatairól is mellékeltük.

"Miért ívelnek a teljesítmény csövek?" tovább olvasása

A tápegység hatásának minimalizálása

Egy erősítő áramkör "hangjáért" nagyban felelős az alkalmazott tápegység. Célszerű leválasztani a trafó, egyenirányító, puffer szakaszt a tulajdonképpeni erősítőről. Az elképzelés nem új, a Western Electric korai áramköreiben is felbukkan, és hát a parafeed erősítők is hasonló elvek mentén működnek.


Találtam egy jó cikket, amiben annak szerzője kivesézi ezt a fajta megoldást.
Az eredeti itt olvasható.

Hevenyészett magyarítása:
"A tápegység hatásának minimalizálása" tovább olvasása