Skip to content

Vonal szintű buffer ( 6J52P, SLCF ) I.

Bementi választóra szükség van, a hangerőt szabályozni kell. Lehet persze integrált erősítőt építeni, de praktikusabbak a külön épített berendezések. ( Az más kérdés, hogy drágábbak, munkaigényesebbek ) Mindenképp szükség van valamilyen előerősítő szerűségre. A DAC, CD játszó elegendő jelet tud szolgáltatni egy átlagos végfok meghajtásához. Egyedül az analóg lemezjátszó kérdéses. A KoRi korrektorom elegendő kimenő jelet szolgáltat. így egy egységnyi erősítésű buffer számomra elegendő.

Mire van szükség?

  • nagy bemenő impedancia, hogy ne terhelje a forrást - jelen esetben a hangerő szabályzót
  • alacsony kimenő impedancia, hogy meg tudja hajtani a végerősítőt és egy hosszabb összekötő kábel se okozzon gondot (bővebben)
  • nagy kivezérelhetőség
  • egyszerű fölépítés
  • lehetőleg átfogó visszacsatolás nélküli ármkör
Egy katód ( emitter,forrás ) követő erősítése nagyjából egységnyi. Bemenő impedanciája nagy, míg kimenő impedanciája alacsony. A torzítása sem túl magas. Első pillantásra egy trióda tökéletes választásnak tűnik... Elolvasva és megfontolva az itt írtakat kissé más megvilágításba kerül az egyszerű követő áramkör. A torzítás csökkentése érdekében célszerű nagy meredekségű triódát választani, áramgenerátort használni munkaellenállásként a katódjában. A torzítás tovább csökken, ha a trióda anód-katód feszültségét a kivezérléstől függetlenül állandó marad. Az anódba helyezett forráskövetővel elérhető az anód-katód közti feszültség állandó értéken tartása. Ez az áramkör Super Linear Cathode Follower néven ismert, a néhai Allen Wright-hoz köthető. Tulajdonképp egy állandó feszültséggel és állandó árammal működő katód követő

6J52P

A választott elektroncső 6J52P - cirill betűs jelölése 6Ж52П - egy nagy meredekségű modern pentóda, a D3a szovjet megfelelőjének tartják. A csövet triódának kötve használom.

A buffer egy csatornájának kapcsolási rajza

6J52P SLCF Buffer

Látszik, hogy nem egy szokásos katódkövető fokozat. Az áramkör kettős tápfeszültségről jár, de a két feszültségnek nem kell egyformának lennie. +150 .. +200V illetve -30..-50V elegendő lehet. Bár a tápegység rendkívül fontos része a készüléknek, nagyban felel a végső hangminőségért, de feszültségek nagysága nem kritikus. A hangerő szabályzóról érkező jel a cső vezérlő rácsára (2.láb) csatlakozik az R102 gerjedés gátló - grid stopper - ellenálláson keresztül. A cső nagy meredeksége miatt R102 nem elhagyható. Nélküle jó eséllyel begerjed az áramkör. R101 első látásra fölösleges elem, de nem célszerű elhagyni. Ez biztosítja, hogy a cső rácsa föld potenciálon legyen akkor is, ha a hangerő potenciométer csúszkája nem érintkezik rendesen. Értéke nem kritikus. A katódban "szokásos" kapcsolású kaszkód, kiürítéses múdusú FET-ekből álló áramgenerátor található. Jól működő, bevált áramkör. Alkalmazható lenne helyette kaszkód tranzisztoros megoldás, vagy a Garry Pimm féle növekményes fetekkel is működő megoldás. Az áramgenerátorok árama - azaz a cső árama - 10mA, amit P105 trimmerrel lehet beállítani, majd célszerűen fix ellenállásokra cserélni. R103, R104 ellenállások gerjedésgátló szerepet töltenek be. Értékük 100-1000Ohm közötti lehet. A cső anódjába utánhúzott FET-es forráskövető került. A gate körében lévő P107-R108 osztó segítségével lehet beállítani a cső-FET páros optimális munkapontját. A megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő nagyságú feszültség jusson a FET-re. A FET belső kapacitásai 20-30V DS feszültség fölött stabilak, a cső anódján - sajnos a csövek eléggé szórnak - 120V, a katódon 1.8V környéki feszültség mérhető, tehát a szükséges + tápfeszültség minimum 150V. Hasonló megfontolásokból a negatív tápfeszültség minimuma -25V ... -30V. Beméréskor torzítás minimumra kell állítani P107-et, majd fix értékre cserélni. C2 az utánhúzó kondenzátor. A kimenő jel ezen keresztül jut a Q1 gate-jére, ami forráskövetőként megemeli a kimenő jel szintjével a cső anód feszültségét. Ez a működésmód minimalizálja a fokozat torzítását, hallhatóan jobbá téve az egész áramkör hangját. A kimenő jel R109 gerjedés gátló ellenálláson keresztül jut a C1 kimeneti csatoló kondira, R110 földre húzza a kondenzátor másik fegyverzetét megelőzve a menet közben csatlakoztatott végerősítő "durranásait".

6J52P adatlap 6J52p adatlap 2

Visszahivatkozások

Nincsenek visszahivatkozások

Hozzászólások

A hozzászólások megjelenítése így: Folyamatos | Logikai sorrend

Nincs hozzászólás

Hozzászólás hozzáfűzése

Standard szmájli kifejezések pl :-) és ;-) képekké alakulnak.
Csillag karakterek közötti szöveg (*szó*) bold lesz, aláhúzott szöveg ( _szó_ ).
Az E-Mail címe nem jelenik meg, csak értesítések küldésére használjuk.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options