Skip to content

Miért is jó/hasznos az előerősítő?

Pár szó elmélet.

Vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják erősítőink vagy előerősítőink dinamikus viselkedését és frekvencia menetét.
  • Kimeneti impedancia: az erősítő kimeneti impedanciája alul áteresztő szűrőt képez a következő fokozat bemeneti impedanciájával, azaz egy nagyfrekvenciás töréspontot visz be az áramkörbe.
  • Slew Rate (maximális jelváltozási sebesség): leegyszerűsítve a slew rate a fokozat azon képessége, hogy milyen gyorsan tudja változtatni a kimeneti feszültségét egyúttal ellátva elegendő árammal a terhelést. A slew rate-nél nagyobb változási sebességű jelet az áramkör nem tud előállítani. (Rengeteg dolgot lehet olvasni ezzel kapcsolatban, műveleti erősítők és félvezetős fokozatok kapcsán, amik elméleti háttérnek kitűnőek.)
Ez a két tényező egymástól független! Ez azt jelenti, hogy az alacsony kimeneti impedancia ellenére, a fokozat működése csak bizonyos kimeneti szintig megfelelő. Miért? Nos, a slew rate függ a frekvenciától, a terhelés kapacitásától, a fokozat kimenő áramától, de nem függ a kimeneti impedanciától. Minden erősítő fokozatban van valamiféle korlátja a kimenet áramnak ( forrásként, vagy nyelőként ). Ha a terhelésnek van némi kapacitása (pl. egy cső bemeneti kapacitása a Miller hatással megfejelve, egy transzformátor szórt kapacitása stb.), akkor a kondenzátort töltő áram a jól ismert összefüggéssel számolható:
 
Ic = C × dU/dt
 
Más szóval, minél nagyobb a kondenzátor, illetve minél gyorsabban változik a feszültsége az időben, annál nagyobb a kondenzátor töltő, vagy kisütő árama. Ez a fő oka annak, hogy a végcsövek meghajtása általában kihívás. A 300B, 2A3, de akár a 845, 211 stb. csöveket sokszor rosszul kivitelezett, a feladatra alkalmatlan csövek hajtják, amelyek nagy mu-vel, egyúttal nagy kimeneti ellenállással rendelkeznek, vagy ami még rosszabb, csak néhány milliamper munkaponti árammal (pl. 6SL7) működnek. A teljesítmény fokozatok bemeneti kapacitása általában nagyobb, mint 200 pF, és nagy vezérlő feszültséget igényelnek (150-200 V csúcstól csúcsig), Ezek alapján már sejthető, miért szólnak rosszul, és miért panaszkodnak egyesek, hogy a 300B tompa, vagy nem elég jó! Egy forráskövető, vagy katódkövető beépítése a meghajtó fokozat kimenetére hatékony megoldás a legtöbb csöves meghajtónál előforduló slew rate gondok megoldására, azokban az esetekben amikor a meghajtó cső árama nem lehet elég nagy.

Az alábbi összefüggés (szinuszos jelre):

Ic = C × 2 × Pi × f ×Vcs

megadja a kondenzátor töltőáramát (Ic) a fokozat csúcsfeszültségének (Vcs), a terhelés kapacitásának (C) és a frekvenciájának (f) a függvényében. Ebből az egyenletből ismét világosan kiderül: A meghajtás áramigénye arányos a terhelés kapacitásával, a frekvenciával és a kimeneti jel csúcsfeszültségével. Átrendezve az egyenletet meghatározható az a maximális kapacitás, amelyet a fokozat adott frekvencián és kimeneti csúcsfeszültségen hatékonyan meg tud hajtani:

Cmax = Imax / ( f × 2 × Pi × Vcs )

Tehát mi itt az alkalmazandó „ökölszabály”? A következő két gyakorlati szempontot célszerű figyelembe venni:

  • Frekvencia: Legalább 20kHz-re tervezzünk. 50kHz talán túlzás, de ha megvannak hozzá a szükséges erőforrások, akkor jó választás lehet.
  • A fokozat maximális áramerőssége: A minimálisan szükséges áram 5-szöröse (14dB) elegendő, hogy a zenei tranziensekkel megbirkózzon a meghajtó. Az x10 esetleg túlzás lehet. Ismerve a fokozat maximális áramát (Imax), a meghajtó kimeneti feszültségét (Vpeak) és a terhelést, kiszámítható vagy a maximális frekvencia (f), vagy a maximális kapacitás, amelyet a fokozat még meg tud hajtani.

(Ale Moglia után szabadon)

Nos, akkor talán már érthető miért hasznos egy előerősítő: A bement választáson túl elegendő áramot tud szolgáltatni a végerősítő és az összekötő kábelek számára függetlenül a hangerő szabályzó eszköz és a forrás impedenciájától.

Visszahivatkozások

Nincsenek visszahivatkozások

Hozzászólások

A hozzászólások megjelenítése így: Folyamatos | Logikai sorrend

Nincs hozzászólás

Hozzászólás hozzáfűzése

Standard szmájli kifejezések pl :-) és ;-) képekké alakulnak.
Csillag karakterek közötti szöveg (*szó*) bold lesz, aláhúzott szöveg ( _szó_ ).
Az E-Mail címe nem jelenik meg, csak értesítések küldésére használjuk.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options