Skip to content

Egyszerű lineáris tápegység méretezése

Eredeti cikk.

A LINEÁRIS TÁPEGYSÉG FŐBB ELEMEI

 

 

 

 

  • A hálózati (A) rész tartalmazza a hálózati csatlakozót, általában egy kapcsolót, egy olvadó biztosítót esetleg valamilyen visszajelző fényt. Figyelni kell a jó védőföldelésre, és a hálózathoz csatlakozó belső vezetékeket  gondosan szigetelni kell megelőzendő a véletlen érintést.
  • A transzformátort (B) a kimeneti feszültségnek és áramnak megfelelően kell kiválasztani. Fontos feladata, hogy a hálózattóll galvanikusan elválasztja az áramkör többi részét. A transzformátor primertekercsének több leágazása is lehet az eltérő hálózati feszültségeknek megfelelően, és több a szükséges kimeneti feszültségnek megfelelő szekunder oldali tekercse, leágazása. A primer és a szekunder tekercsek között gyakran rézfóliából készőlt árnyékolás található, amely segít csökkenteni a kapacitív csatolást a hálózaton lévő nagyfrekvenciás zajhoz.
  • Az egyenirányító (C) lehet egyszerűen egy soros dióda (ez nem igazán ajánlott), teljes hullámú egyenirányító középleágazásos szekunderrel, vagy teljes (graetz) híd. A tervezés során ki kell választani a diódákat (egyenirányító hidat)A diódák olcsók és kicsik, ezért gyakran a szükségesnél nagyobb teljesítményűeket használnak. Sok hibás tápegység javítása során szerzett tapasztalataim szerint a problémákat általában a dióda meghibásodása okozza, akár a túl nagy áram, akár a hálózati túlfeszültség csúcsok miatt. Ezért célszerű nagy PIV-vel (csúcs inverz feszültség) rendelkező diódát választani. Beültetésekor/szereléskor, célszerű viszonylag hosszú kivezetéseket használni, mivel ezeken disszpálódik el a legtöbb hő. Tápegységeknél gyakori, hogy a kis kondenzátorokat kapcsolnak párhuzamosan a diódákkal a nagyfrekvenciás zavarok csökkentése érdekében.
  • A puffer kondenzátor (D) nagyon erősen igénybevett alkatrész. Periódusonként legalább egyszer a szekunder feszültség csúcsáig töltődik (Vsec * 1,414), majd viszonylag gyorsan sül ki a terhelésen át. Az elektrolit kondenzátor (elkó) alapvetően egy tekercs alumínium fólia, elektrolittal töltött házban és híresen hírhedtek a kiszáradásukról és ennek következtében kapacitásvesztésükről. Amennyire csak lehetséges fizikailag jó távol kell kerülniük minden hőforrástól. A tantál kondenzátorok sokkal alacsonyabb ESR-rel (ekvivalens soros ellenállással) rendelkeznek. Gyakran láthatók a feszültség szabályozó áramkörökben. Szereléskor meg kell próbálni az összes föld potenciálú áramköri pontot egyetlen fizikai pontban összekötni. A kondenzátor kivezetése erre jól használható. (D)  ábrán egy ellenállás is látható, amely kisüti a puffer kondenzátort , amikor a tápegység ki van kapcsolva. A feszültség szabályozónak megfelelő máködésükhöz gyakran szükségük van egy minimális terhelő áramra, amit egy visznylag nagy értkű ellenállással lehet létrehozni ( 1k elég lehet ).

Az alábbi ábrán a zöld görbe a kimeneti hullámformát ábrázolja puffer kondenzátor nélkül, a piros görbe pedig a kondenzátor  félperiódusonkénti föltöltését, majd a terhelő áram általi kisülését ábrázolja. A kapott hullámforma a hullámos feszültség.

  • Feszültség szabályozó IC rengeteg féle kapható: soros, sönt, egyszerűbbek és összetettek. Ebben a leírásban két egyszerű integrált áramkörös feszültség szabályozó tervezésére összpontosítunk az egyik 7812 alapú fix kimenű feszültségű a másik pedig  LM317 alapú vltoztatható kimenő feszültségű.

LINEÁRIS TÁPEGYSÉG TERVEZÉSE

A tápegység tervezése olyan, mint héberül olvasni – a végén kell kezdeni, és visszafelé kell haladni. A legfontosabb kiindulási adat a elvárt kimenő feszültség illetve a maximális terhelő áram - azaz mekkora áramot tudjon szolgáltatni a tápegység anélkül, hogy a feszültség csökkenne. Ebben a leírásban 12V-kimenő feszültséggel 1A-terhelhetőséggel és a feszültség szabályzó áramkörön 3V feszültségeséssel számolunk. Minden feszültség szabályozónak szüksége van valamekkora feszültségre a kimenete és a bemente közt a működéséhez. Az adatlapokon általban szerepel ez az érték. Ha nincs megadva, akkor legalább 3 V feszültségeséssel kell számolni, bár sok szabályzónak elegendő 2 V-is.

Ha a kimeneten 12V az elvárás, akkor a puffer kondenzátoron 12+3 = 15V a szükséges minimális feszültség. A kondenzátor töltődik és kisül, azaz a rajta lévő feszültségnek van egy AC komponense, ezt a hullámosság a  búgó feszültség (Vripple ). Minél nagyobb áramot veszünk ki a kondenzátorból, annál nagyobb ez a hullámosság. A puffer kondenzátoron 10% búgó feszültséget, azaz 1,2Vpp-t megengedve a szükséges kondenzátor kapacitása az alábbi összefüggéssel számolható:

ahol f értéke 50 vagy 60 a hálózati frekvenciától függően.

Iload a terhelő áram

Vripple a búgó feszültség 

A példa tápegységünkhöz szükséges kapacitás:

Visszafelé haladva nézzük a diódákat! Mivel a diódák nem csak a terhelés áramát, hanem a kondenzátor töltőáramát is szolgáltatják, nagyobb az áramterhelésük, mint a kimenet árama. Graetz hídban az áramerősség 1,8 x Iload középleágazásos kapcsolásnál 1,2 x I load Ezeket figyelembe véve példánkban legalább 2A-es diódákat kell használni.

Ezzel eljutottunk a transzformátor szekunderéhez és annak névleges feszültségéhez. Minden robusztus rendszerben figyelembe kell venni a tűréseket. Ha csak a minimális tervezési követelményeknek akarjunk megfelelni, akkor a feszültség szabályozó bemeneti feszültsége a szükséges minimum alá csökkenhet a hálózati feszültség csökkenésekor. Általában a hálózati feszóltség ±10%-os változásával számolhatunk  azaz 230V-os hálózat esetén a fwszültség akár 207 V-ra is csökkenhet és 253V-ra is nőhet.

Így a szekunder feszültség szükséges a következő:

ahol

0,92 a transzformátor hatásfoka

0,707 =1/√2

Vreg a feszültség szabályozó feszültségesése 

Vrect a diódákon eső feszültség, ami 2x0,7 a középleágazásos áramkörnél és 4x0,7 graetz híd esetében. 

Vripple a 12V 10%-a, vagyis 1,2V.

sec = 15,03 V

 

A 15V azt jelenti,  hogy nincs szükség speciális  transzformátorra. Ha nem lehet megfelelő szekunderű transzformátort találni akkor  magasabb szekunder feszültségűt kell választani. Ez azzaljár, hogy a szabályozóra nagyobb feszültség jut, és ennek eredményeként nagyobb lesz a disszipációja.

Az utolsó dolog, amit meg kell határozni, a transzformátor teljesítménye VA-ban. Gyakori hiba a szükséges teljestményt a kimeneti teljesítményből számolni

VA =Vsec xI load , azaz 15x1 = 15VA

Nem szabad elfelejteni, hogy a transzformátor a kondenzátort is tölti, így konfigurációtól függően az 1,2 vagy 1,8 x Iload  elég nagy különbség!, Jelen esetben 1,8 x 1 x 15 = 27VA.

Ezzel a  tervezés tulajdonképp kész. Egy nyitott kérdés maradt: Mi a helyzet az olvadó biztosítóval? Ez önmagában egy egész tudomány, de ennél az egyszerű tápegységnél az transzormátor névleges primer áramának a kétszeresére kiolvadó biztosító megfelelő lehet. Azaz VA=27 és a hálózati Vin =230V és

I = 2x27/230 = 250mA.

Adjunk hozzá néhány alkatrészt a feszültség szabályozóhoz:

A C1 értékére 4200 uF-ot számoltunk. A feszültség szabályozó eltávolítja a brummfeszültség nagy részét, kisebb kondenzátor is megfelelhet. A számított érték fele 2200uF akár jó választás lehet. A C2 és C3 célja, hogy biztosítsa a szályzó IC stabilitását és csökkentse a zajt. A National Linear általában a C2-re 10uF-ot, a C1-re pedig 1uF-ot ajánl. Ideális esetben ezek tantál kondenzátorok. Alu elkók használata esetén célszerű dupla kapacitású  kondenzátorokat használni.

A D3-at gyakran figyelmen kívül hagyják, de fontosak. Ha rövidzárlat van a szabályozó bemenetén, a terhelő áramkör föltöltött kondenzátorai beleértve a C3-at is fordított polaritású feszültséget juttatnak a feszszabályzóra jó eséllyel tönkretéve azt. A D3 megvédi az IC-t söntölve a fordtott polaritású feszültséget.

A fix kimenő feszültségű szabályozót egy állíthatóra cserélve - legyen az a népszerű és könnyen használható LM317 - , valamint adjuk hozzá a kiegészítő negatív kimenő feszültségű LM337-et, hogy kettős állítható kimenő tápegységet készítsünk. Középleágazású  transzformátort, valamint graetz hídas egyenirányítót használtunk. A következő megjegyzések ugyanúgy vonatkoznak a tápegység negatív felére. Már csak az R6 és az R7 értékét kell meghatározni.

Ha R6 = 220, akkor a Vmax és Vmin közötti tetszőleges feszültség esetén R7 = (176 x Vout ) – 220. TAzaz 9 V kimenő feszültséghez:

R7 = 176 x 9 – 220 = 1k4.

Egy körülbelül 5-10 000 (lineáris) sztereo potméterrel megoldható mindkét oldal kimenő feszültségének egyidejű beállítása. Egy 25/0/25 szekunder feszültségű transzformátor megfelelő választás lehet. A C8 és C9 zajszűrést biztosít, és 10uF elegendő. C10 és C11 értéke 1 uF, a C4 és C7 pedig 1000 uF. A minimális kimeneti feszültség körülbelül 1,25 V.

 

Visszahivatkozások

Nincsenek visszahivatkozások

Hozzászólások

A hozzászólások megjelenítése így: Folyamatos | Logikai sorrend

Nincs hozzászólás

Hozzászólás hozzáfűzése

Standard szmájli kifejezések pl :-) és ;-) képekké alakulnak.
Csillag karakterek közötti szöveg (*szó*) bold lesz, aláhúzott szöveg ( _szó_ ).
Az E-Mail címe nem jelenik meg, csak értesítések küldésére használjuk.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options