Skip to content

A kondenzátorok hangja – a kondenzátor linearitása

Egy régebbi írás a kondenzátorok nemlineáris viselkedéséről.

Háttér A kondenzátor egy energiatároló eszköz. A kapacitásérték függ az alkatrész elektródáinak méretétől, a köztük lévő távolságtól és a lemezek közötti anyag dielektromos állandójától. A legegyszerűbb közeg (levegő vagy vákuum) a dielektromos állandója egységnyi. A kapacitás értékét növelheti, ha valamilyen anyagot (például papírt, különféle műanyagokat, csillámot, oxidokat stb.) helyez a kondenzátor lemezei közé. A legtöbb anyag dielektromos állandója nagyobb, mint egy, így nő a kapacitás. Ennek azonban ára van: lehet, hogy ez az anyag nemlineáris.
A legtöbb ember ismeri a mágneses anyagok nemlinearitását. Az ismert BH-görbe ezt a nemlinearitást írja le. (A görbe meredeksége az induktivitástól függ ). Az elektrosztatikus anyagoknak hasonló tulajdonságuk van: a DE görbe. Ennek a görbének a meredeksége összefügg a kapacitás értékével. A DE görbe előállítása Ismét, az ismertebb "mágneses" analógiát használva, a BH-görbe előállítható (jó, valójában egy PSI vs I-görbét), fölhasználva az EM összefüggést: E = L dl/dt. Á vízszintes (x tengely) tengelyen az induktív áramkörben folyó áramot, az Y tengelyen az induktivitás feszültségének integrálját ábrázolva a BH görbével arányos görbét kapunk. Kondenzátor esetén a kiinduló összefüggés: I = C dV/dt az X tengelyen a feszültséget, az Y tengelyen az áram integráltját ábrázolva, egy olyan görbét kapunk, amely arányos az alkatrész DE görbéjével. Meglepő módon, az alkatrészek jelleggörbéje valóban görbe van és nem egyenes. Ezek a görbék hiszterézist is mutathatnak, akárcsak az induktivitások, vagy a transzformátorok. Ez a torzítás finom formáit és nemlinearitást okoznak, ami a zenei reprodukció pontosságának elvesztését okozhatja. Természetesen vannak más mechanizmusok is, amelyek megváltoztathatják a hangot, de ez a cikk csak a DE görbe által okozott nemlinearitásra koncentrál.

Eredmények

Több különböző típusú alkatrészt mértem, és rögzítettem az eredményeket (egyszerűen úgy, hogy egy fényképezőgépet szereltem az oszcilloszkópcső elé) . Mindegyik kondenzátor értéke állandó volt, 0,1 uF. A jelszintet körülbelül 70 V RMS-en, 600 Hz-en állandó értéken tartottuk a kondenzátorokon keresztül. (kb. 26mA jeláramhoz). Ez valószínűleg több, mint amit általában elvárna, és jobb eredményeket mutat. Ebben a kísérletben számos kondenzátortípust használtak. A görbe első sorozata papírt és olajat, polikarbonát fóliát, poliészter fóliát, polisztirol fóliát, polipropilént, 100 voltos és 1000 voltos kerámiát és ezüstcsillámot mutat. Íme az eredmények:


Kibővítettem és a saját részükbe helyeztem az elektrolitikus görbéket. Ez a rész most bemutatja az egyenáramú előfeszítés változásának hatásait az elektrolitok kondenzátorgörbéire is.

Elektrolit kondenzátorok

Az elektrolit kondenzátorok nem a linearitásukról ismertek. Ebben a cikkben korábban már bemutattam két görbét, egyik egy Tantál, a másik és egy alumínium elektrolit kondenzátoré. Ezeken az alkatrészeken üzem közben nem volt "polarizáló" feszültség, és a görbéken nagy hiszterézis látható.

Ezek nem igazán jó eredmények. Több emberrel folytatott megbeszélések során rámutattak a figyelmet arra, hogy ezeket az eszközöket egyenfeszültséggel polarizálni kell, ezért úgy gondoltam, fölveszek néhány görbét a polarizáló DC előfeszítő feszültség függvényében. A kiválasztott alkatrész(ek) tantál elektrolit kondenzátorok voltak, 5–0,47 uF 35 V-os alkatrészek sorba kapcsolva (175 V-os feszültségtűrés ) [Megjegyzés: Eredetileg ezeket 25 V-os alkatrészként jelentettem néhány embernek offline; ezek valóban 35 voltos alkatrészek.] Íme az eredmények: Néhány dolgot érdemes megjegyezni: Az úgynevezett bipoláris, előfeszítetlen kondenzátorok görbéi vészesen hasonlítanak, az előfeszítetlen polarizált elkók görbéire. Ez valószínűleg elárulja a nem polarizált részek "értékét". Ne hagyatkozzon erre a jellemzőre. Viszonylag egészséges előfeszítéssel (100 volt) a hiszterézis eltűnt. Alaposabban megnézve a mérési eredményeket, észrevehető, hogy a karakterisztika görbül, ami nemlineáris működésre utal. Nyilvánvalóan a hiszterézis "elrejtette" ezeknek az alkatrészeknek az egyébként nemlineáris jellegét. A jó minőségű hangzás érdekében ezeket az alkatrészeket valószínűleg jobb elkerülni.

A másik nagyon nem lineáris típus, a kerámia kondenzátor is "megérdemel" némi plusz információt. Hozzáadtam még egy típust, elterjedt "logikai bypass" monolit kondenzátor" , valamint néhány A különböző frekvenciákon történő működés hatásait mutató görbék.

A kondenzátorok hangja

- Kerámia Kétféle kerámia kondenzátort teszteltem, egy 100 V-os Z5U alkatrészt, egy 1000 V-os Z5U-t. Harmadik kondenzátor az általánosan használt monolit "digitális logikához készült" bypass kondenzátort. Íme az eredmények:

Figyeljük meg, hogy az utolsó képen a végeken lévő nemlinearitásokon kívül egy újabb "gyűrődés" látható a nullátmenet körül, ami egy újabb magával ragadó tulajdonságot ad a hangzásnak! Van egy még rosszabb tulajdonságuk az ilyen típusú kondenzátoroknak: a jellemzőik jelentősen változnak a frekvenciával. Íme az adatok 600 Hz-en és 100 Hz-en: Figyelje meg, hogy hiszterézis, "telítődés" és furcsa törések vannak jelen a görbében. Csak annak bizonyítására, hogy nincs rendszer beállítási probléma, íme a monolit karakterisztikája 100 Hz-en, és egy olajpapír is 100 volton: Nem: ezt a kerámia csinálja!

Vita

Figyeljük meg az elektrolit kondenzátorok nemlinearitását (leginkább hiszterézis formájában, és a tantál különösen rossz). Ezen alkatrészek megfelelő előfeszítése megszünteti a hiszterézist, de továbbra is "görbült" karakterisztikájuk. Figyelje meg a kerámia kondenzátorok nagyon nyilvánvaló nemlinearitásait is. Mindezek elég rosszak ahhoz, hogy akusztikailag kellemetlenek legyenek. A jellemzők a frekvencia függvényében meglehetősen radikálisan változnak. Felhívták a figyelmet arra, hogy néha ezek a tulajdonságok előnyt jelentenek a gitárerősítők hangolásakor. A feszültség hatása miatt lehetővé kell tenni a hang finomhangolását különböző névleges feszültségű alkatrészek használatával (feltételezve, hogy ezek elég magasra vannak méretezve az erősítőhöz). Az olaj-papír rendkívül tiszta, a csoport legjobbja. Ez lehet az egyik oka annak, hogy egyesek jobban szeretik a papírkondenzátorok hangját. Az olaj-papír kondenzátorok általában nagyon lineárisnak tűnnek. Úgy tűnik, hogy ezek a kondenzátorok viszonylag stabil jellemzőkkel rendelkeznek a frekvencia változásával. Itt van az eredeti olaj-papír görbe mellett a 100 HZ-en mért is.

Érdekes a polikarbonát. Ha figyelmesen megnézi, észrevesz egy enyhe görbületet, amely egy SE trióda erősítőre emlékeztet. Vannak, akik ezt a hangot részesítik előnyben. Ezenkívül a jellemzőket különböző típusú kondenzátorok soros vagy párhuzamos kapcsolásával -patkolással- módosíthatja. Íme a polikarbonát és a papírolaj párhuzamos kombinációja, összehasonlítva a csak polikarbonáttal:
Tudom, nehéz megmondani, de az enyhe görbületet csökkentette ez a kombináció. A csillám nagyon enyhe hiszterézis hatást mutat. A poliészter enyhe hiszterézist is mutat. A polisztirol köztesnek tűnik az olaj-papír, valamint a polikarbonát között. Majdnem olyan jó, mint az olaj-papír. Ha nagyon figyelmesen megnézi a polipropilén íveket, észre kell vennie egy nagyon enyhe görbületet. Ez a típus hasonlónak tűnik a polisztirol által mutatott linearitáshoz, de ennek is megvan a maga "aláírása". Mi hangzik a legjobban? Rajtad múlik. Felkértek, hogy értékeljek néhány új gyártású papírkondenzátort, és olyan jól szóltak, hogy csak rá kellett jönnöm, miért. Ez a cikk az eredmény. Műszaki megjegyzés Az összes méréshez használt "áramfigyelő" ellenállás 100 ohm volt. Az "integrátor" passzív volt, frekvenciától és szinttől függően 100k-os és 0,047, 0,1 vagy 0,47 uF-os kondenzátorokat használtam. A szkóp "X" bemenetére egy további soros kondenzátor csatlakozott, és pontosan "90 fokos" fázistolásra volt beállítva (általában 0,01u csatlakozott a 10 megás szonda ellenállásához), hogy csökkentsék a rendszerhibákat. A generátor teljesen el volt szigetelve, egy olyan transzformátorral amely képes 300 V-ot 1k-ra 15Hz-től 1kHz-ig átvinni. Az előfeszítő feszültséget ezzel "sorosan" adtam hozzá egy HP szabályozott és leválasztott tápról. Az áramfigyelő ellenállás és a vizsgált kondenzátor találkozási pontja a mérés és a rendszer "referencia" pontja. Steve

Visszahivatkozások

Nincsenek visszahivatkozások

Hozzászólások

A hozzászólások megjelenítése így: Folyamatos | Logikai sorrend

Nincs hozzászólás

Hozzászólás hozzáfűzése

Standard szmájli kifejezések pl :-) és ;-) képekké alakulnak.
Csillag karakterek közötti szöveg (*szó*) bold lesz, aláhúzott szöveg ( _szó_ ).
Az E-Mail címe nem jelenik meg, csak értesítések küldésére használjuk.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options