Skip to content

Vonal szintű buffer ( 6J52P, SLCF ) II.

A tápegység pont olyan fontos része a buffernek és persze minden más erősítőnek, mint az erősítő áramkör maga. Jelen esetben kettős tápfeszültségre van szükség, így a megszokottól kissé eltérő kapcsolást használtam.
SLC PSU

SLC TÁPEGYSÉG

Az anódfeszültséget EZ81 kettős dióda egyenirányítja. A pulzáló egyenirányított feszültség egy viszonylag kis értékű fojtón (L1) keresztül jut a C6 puffer kondenzátorra. C6 kapacitásának 50u alatt kell lennie a cső adatlapja szerint, ugyanakkor figyelembe kell venni a trafó DCR ellenállását is.

EZ81 datashet 1
EZ81 Adatlap

A további részletek kevésbé hagyományosak. Az LCRC szűrőt egy girátor követi. Ennek nagy dinamikus belső ellenállása - váltakozó áramú szempontból induktivitásként viselkedik - elválasztja a hangfrekvenciás áramköröket az egyenirányító dióda és puffer szakasztól. A szimmetrikus feszültséget ellenállás osztó hozza létre R101+R102+R103+R104. Az osztó mindkét tagját átblokkolja egy-egy 100u/250V-os fólia kondenzátor (C2,C3), A fólia kondenzátorokkal párhuzamos C7,C8 teflon kondenzátorok szerintem rendkívül jó hatással vannak a buffer hangzására, különösen 100-200 órányi bejáródás után. Mivel a buffer földjén nem folyik egyenáram ez a megoldás tökéletesen előállítja a szükséges kettős tápfeszültséget. A fűtőfeszültség katódhoz képesti potenciálját R101,R102 állítja be. C4 értéke nem kritikus, de nem baj, ha magasabb frekvenciákon is kapacitásként viselkedik. Nem lehet elégszer hangsúlyozni C2,C3,C7,C8 valamint a kimeneti csatoló kondenzátor döntő szerepét a végső hangminőségben. Ezek a kondenzátorok közvetlenől a "jelútban" vannak.

A fűtéshez a feszültségét diszkrét, FET-es LDO stabilizálja. Meg lehet próbálni integrált LDO-kat is ebben a szerepben, gondosan követve a gyártó alkalmazási javaslatait, bár még ekkor sem biztos, hogy nem kezdenek gerjedni a MHz-es tartományban hosszabb fűtővezetékek hatására. Szerintem nem nagyon éri meg stabilizálatlan feszültségről fűteni a csöveket, mert egyáltalán nem biztosítható, hogy névleges értéken belül maradjon a fűtőszálak feszültsége. Mind az alul, mind a túlfűtés pusztitó hatással van a cső várható élettartamára.

LDO_FOR_FILAMENTS

FŰTÉS STABILIZÁTOR

A Q1 fet és VR1 egy egyszerű áteresztő tipusú szabályzó. A fet nyitásához szükséges többlet nyitófeszültséget C3, C4, B2 valamint R4, C5 alkotta segéd táp hozza létre. R5,C5 megoldja a lassú indulást is.

Visszahivatkozások

Nincsenek visszahivatkozások

Hozzászólások

A hozzászólások megjelenítése így: Folyamatos | Logikai sorrend

Nincs hozzászólás

Hozzászólás hozzáfűzése

Standard szmájli kifejezések pl :-) és ;-) képekké alakulnak.
Csillag karakterek közötti szöveg (*szó*) bold lesz, aláhúzott szöveg ( _szó_ ).
Az E-Mail címe nem jelenik meg, csak értesítések küldésére használjuk.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options